Moi!

Terkkuja Konginkankaalta! Sanna täällä, Design Luoteen yrittäjä, suunnittelija, tuotteiden valmistaja, postittaja, asiakaspalvelija, siivooja, roudari ja autokuski!

Kerron ensin vähän itsestäni. Sanat ja kirjaimet ovat olleet elämässäni pitkään. Ala-asteikäisenä kirjoitin omaa kirjaa joululahjaksi saamallani kirjoituskoneella. Se oli sellainen vaaleanharmaa sähkökirjoituskone, mielestäni ihan tosi hieno. Silloin 80-luvulla ei tietokoneita juuri ollut, koulultakin löytyi yksi ainoa ja se oli visusti lukkojen takana opettajainhuoneessa. Sillä kirjotuskoneella syntyi tarina, jossa muistaakseni oli tyttöjä ja poneja ja jokin suuri seikkailu, samaan tapaan, kuin niissä kirjoissa, joita rakastin lukea.

Olen aina ollut herkkä innostumaan ja haaveilemaan, joten tietysti lähetin käsikirjoitukseni kustannusyhtiölle, sellaiselle ihan oikealle. Sieltä vastattiin hirveän kohteliaasti ja kiiteltiin kiinnostuksesta. Kauniista kirjeestä, ja siitä hienosta keltaisesta kiiltävästä kansiosta, johon käsikirjoitukseni oli pakattu, tuli hyvä mieli, vaikka eivät minun kirjaani halunneetkaan julkaista.

Lähdin vähän hakoteille, mutta tarkoitukseni oli siis kertoa, että sanat ja kirjaimet ovat olleet elämässäni pitkään. Kirjaa en ole koskaan kirjoittanut, mutta tuhansia lehtijuttuja olen, sillä työskentelin lähes kaksikymmentä vuotta sanomalehdessä toimittajana.

Mediamaailman myllerryksessä päätin kokeilla jotain muuta, ja lähdin opiskelemaan käsi- ja taideteollisuusalan ammattitutkintoa. Koulu oli kuin karkkikauppa! Siellä sai kokeilla vähän kaikkea ja materiaalien kirjo oli valtava. Innostuin hopeasta ja sen työstämisestä niin paljon, että päätin lopulta keskittyä tutkinnossani siihen.

Oma yritykseni Design Luode sai alkunsa koulutukseeni liittyvää näyttötutkintoa tehdessäni vuonna 2017. Alusta lähtien tekemisessä on ollut vahvasti läsnä erilaiset geometriset muodot, tai tuttavallisemmin pylpyrät. Pyöreä muoto kiehtoo ja kantikkaat kulmat ovat minulle vähän vaikeita.

Vuoden 2019 joulun alla olin verstaalla ja pitkästä aikaa halusin tehdä itselleni korun. Pyörittelin eri kokoisia hopeahelmiä ja tuskailin miehelleni, että ihan tylsää vaan pujottaa näitä ketjuun, pitäisi olla jokin idea, jokin hyvä juju! 

Hän puuhaili omiaan ja vähän aikaa kuunneltuaan kysäisi, että miksi en ajattele helmiä morseaakkosina ja kirjoita niillä jotain sanaa? Silloin syntyivät Viesti-korut.

"Tein itselleni hopeisen kaulakorun, jossa helmet kertovat viestiä morseaakkosilla. Tykkäisitkö? Tehdäänkö lisää ja otetaanko mukaan mallistoon? Mikä olisi sinun suosikkiteksti? Tässä lukee tietysti Love" kirjoitin Instagram-postaukseen joulukuun viides päivä vuonna 2019.

Innostuin Viesteistä ihan valtavasti, ehkä juuri siksi, että niissä yhdistyivät sanat ja hopea, kaksi asiaa, joiden parissa olen viettänyt vuosia.

Viesti-koru on lisäksi enemmän kuin vain kaunis koru. Sillä on merkitystä, se kertoo tarinaa ja välittää viestiä itsellesi, läheisillesi tai ihan koko maailmalle.

Jos Viestin antaa lahjaksi, antaa enemmän kuin vain korun, antaa toiveen, unelman, sisua, rakkautta, voimaa - mitä ikinä haluat juuri silloin sanoa!

Terkuin, Sanna Kuitunen